Olkanivel on toiminnaltaan pallonivel, joka mahdollistaa liikkeet moniin suuntiin.

Olkanivelen tukilihaksilta ja jänteiltä vaaditaan hyvää kuntoa, jotta ne kestäisivät toistuvia ja äkillisiä liikkeitä. Lapaluun tukilihasten koordinoitu toiminta varmistaa lavan hyvän asennon ja olkanivelen optimaalisen toiminnan.

Olkapään tukilihasten jänteet saattavat ärsyyntyessään aiheuttaa pinnetilan. Usein solisluuliitos on myös oirehtiva. Kipu paikallistuu tällöin olan päälle tai olkavarren yläosaan varsinkin nostoliikkeissä. Äkillisen vamman seurauksena jänne tai muut tukirakenteet saattavat vaurioitua. Vakavammat olkapäävammat vaativat leikkauksen, jonka tarvetta arvioidaan yhdessä ortopedin kanssa. Leikkauksen jälkeinen kuntoutus varmistaa olan toiminnan palautumisen.

Ns. jäätynyt olkapää kehittyy yleensä parin kuukauden kuluessa ja rajoittaa huomattavasti käden nostoliikkeitä. Jäätyneen olkapään oireilu kestää yleensä yli vuoden. Liikeratojen ylläpito tänä aikana parantaa lopputulosta. Nivelrikko olkanivelessä on suhteellisen harvinainen.

Fysioterapia- ja kuntoutusjakso suunnitellaan DBC klinikalla yksilöllisesti tavoitteena lapaluun ja olkanivelen tukilihasten toiminnan parantuminen. Tarvittaessa manuaalisilla käsittelyillä voidaan varmistaa olkanivelen riittävät liikelaajuudet.