Niskan hyvä ja hallittu liikkuvuus eri suuntiin on tärkeää mm. ympäristön havainnoinnin kannalta.

Epäedulliset työasennot ja stressi lisäävät lihasjännitystä, joka voi aiheuttaa laaja-alaista niskan ja yläselän jäykkyyden tunnetta sekä myös takaraivo-ohimopäänsärkyä. Paikallinen, terävä niskakipu kertoo yleensä rangan tukirakenteiden tai nikamien pikkunivelten ärsytyksestä. Vahvistamalla niskan ja hartiaseudun heikkoja lihaksia ja parantamalla rangan hallittua liikkuvuutta voit päästä eroon tämäntyyppisistä niskavaivoista. Oirelähtöisessä fysioterapiassa saat hyvän ohjeistuksen harjoitteluun ja tarvittaessa manuaalista käsittelyä liikkuvuuden normalisoimiseksi.

Säteilykipu käsiin ja sormien puutuminen viittaavat käteen menevään hermoon kohdistuvasta paineesta esimerkiksi kaulan lihasten tai hermon ulostuloaukon alueella. Välilevypullistuma niskassa on harvinaisempi kuin alaselässä.

Mikäli niskaan on kohdistunut äkillinen retkahdus kolarin tai kaatumisen seurauksena, saattaa se aiheuttaa akuutisti niskan lihasten voimakkaan suojajännityksen, säteilyoireita käsiin, päänsärkyä, huimausta, korvien soimista ja nielemisvaikeuksia. Näissä tilanteissa kuntouttavan fysioterapian jakso on suunniteltava erityisen huolellisesti. Sama koskee myös reumaattisia niskavaivoja.