Lonkkanivel on toiminnaltaan pallonivel, joka mahdollistaa liikkeet moniin suuntiin vaikuttaen myös lantion sekä alaselän toimintaan.

Lantion alueen tukilihasten hyvä kunto ja lonkkien riittävä liikkuvuus luovat siis pohjaa myös alaselän hyvinvoinnille.

Lonkan ja pakaran alueen kipu voi johtua itse lonkkanivelestä, kuten esim. nivelrikossa. Kyseessä voi olla myös tukilihasten kiinnityskohtien tai limapussin ärsytys ylikuormituksen seurauksena. Ärsyyntynyt iskiashermo saattaa aiheuttaa lonkkakipua. Kipu nivusen alueella voi olla peräisin lantioliitosten alueelta, reiden lähentäjälihasten kiinnityskohdan tai lonkkanivelen rustoreunuksen repeämästä.

Kaatumisen seurauksena lihaksen sisäinen verenvuoto on mahdollinen. Ikäihmisillä seurauksena voi olla myös reisiluun kaulan murtuma. Tällöin lonkkanivelen liike aristaa voimakkaasti, eikä jalan varaan pysty astumaan.

Alkavan nivelrikon oireena saattaa olla vihlaiseva nivuskipu esimerkiksi kääntyessä. Nivelrikon edetessä liikekipu lisääntyy ja nivelliikkuvuus rajoittuu. Myös yösärky on tavallista. Kipu tuntuu usein reiden etupinnalla nivustaipeen alapuolella, säteillen polveen saakka.

Fysioterapeutin tehtävänä on selvittää oireiden toiminnallisia syitä ja ohjata lonkan tukilihas- ja liikkuvuusharjoitukset. Manuaalinen lihas- ja nivelkäsittely auttaa tarvittaessa alkuun liikkuvuuden palautumisessa.